Het ontwerp voor de transformatie is gemaakt door pdb|design uit Groningen. Klapper in het ontwerp is de commerciële ruimte in de top van de toren. “Daar kan iedereen dit fantastische gebouw en hetuitzicht straks ervaren”, aldus pdb|design. Daarnaast zijn er in de toren twaalf unieke appartementen gerealiseerd. Onderin het pand is een tentoonstellingsruimte gerealiseerd.
Kogelinslagen blijven zichtbaar
De eeuwenoude watertoren, ook wel Watertoren West genoemd, heeft al heel wat te verduren gehad. Zo zijn in het metselwerk nog kogelinslagen zichtbaar van de Twee Wereldoorlog. Deze worden niet gerestaureerd en blijven zichtbaar als herinnering aan de bevrijding van Groningen tijdens WOII. De gemetselde gevels, het gedekte dak met natuurleien, het zink- en koperwerk en de houten goten zijn wel flink onder handen genomen. Daarnaast zijn de metalen buitenkozijnen vervangen door geïsoleerde stalen kozijnen.
Oorspronkelijke elementen zichtbaar
Aan de binnenkant is naast de renovatie van de betonconstructie, rekening gehouden met de oorsprong van het gebouw. Zo zijn het oorspronkelijke watervat en de stalen leidingen volledig in het zicht gebracht. Voor de nieuwe functies (wonen en werken) van het gebouw heeft de toren extra verdiepingsvloeren gekregen. Hiervoor is de fundering aangesterkt met schroefinjectiepalen en is er een extra staalconstructie aangebracht. Uiteindelijk is het gebouw toegankelijk gemaakt met betonnen trappen en een lift naar boven.
Op grote hoogte
De 56,30 meter hoge toren bevindt zich in de binnenstad van Groningen en is een van de hoogste watertorens van Nederland. Gezien de veiligheid en bescherming van de omgeving is de toren volledig ingepakt met steigermateriaal. Op deze manier kon de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk worden beperkt en de veiligheid gewaarborgd worden.
Betrokken partijen: