Een bijzonder gebouw
Aan de haven van Terschelling prijkt het bijzondere industriële gebouw De Tonnenloods. Dit markante gebouw, bekend om zijn kleurrijke tonnen, trekt al jaren de aandacht van zowel Terschellingers als toeristen. Vroeger werden hier stalen tonnen uit de Waddenzee onderhouden, maar sinds de introductie van kunststof betonning is die tijd voorbij.
Verduurzaming en onderhoud
De werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het aanpakken van het achterstallig onderhoud en verduurzaming. Zo zijn onder andere de gevels en het dak hersteld. Ook zijn er verschillende werkzaamheden uitgevoerd om het gebouw te verduurzamen. Het is gebouw is geïsoleerd, er is mechanische ventilatie aangebracht en door de installatie van warmtepompen is het gebouw gasloos te verwarmen. Bovendien is het gebouw voorzien van zonnepanelen en energiezuinige verlichting. Het gebouw heeft nog steeds het robuuste, industriële karakter maar is door deze verduurzamingsslag klaar voor de toekomst.

Eén gebouw: twee doelen
Het gebouw is met de verbouwing opgesplitst. Een deel van De Tonnenloods blijft in gebruik als opslag en werkplaats voor de werkzaamheden die Rijkswaterstaat op het water blijft uitvoeren. Het andere deel wordt verhuurd aan Stichting Tonnenloods met als doel om hier en beleefcentrum te realiseren voor natuur, cultuur en educatie op Terschelling.

Bouwen op een eiland
Bouwen op een eiland zoals Terschelling brengt altijd de nodige uitdagingen met zich mee. Michaël van der Weg, projectleider: “Vooral als het gaat om het vinden van de juiste mensen en het transport van materiaal van- en naar het eiland. Maar we hebben hier inmiddels veel ervaring mee.” Aannemingsmaatschappij Friso is een graag geziene gast op het eiland. Gelijktijdig met de werkzaamhedenaan de Tonnenloods werd in Formerum de nieuwbouw van Hotel Elements gerealiseerd.
Luchtfoto's © Rijkswaterstaat