Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Martena Zathe Koarnjum
Project Martena Zathe Koarnjum
Partners Zie betrokken partijen
Sector
wonen
Opdrachtgever Stichting Martena State
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Michael van der Weg
wonen

Martena Zathe Koarnjum

Een wandeling maken op en rondom landgoed Martenastate in Koarnjum wordt steeds aantrekkelijker. Nadat het park drie jaar geleden werd uitgebreid, is eind 2020 de naastgelegen boerderij en het volledige perceel verkregen. De boerderij en koetshuis worden gerestaureerd. Aannemingsmaatschappij Friso neemt deze restauratieklus voor haar rekening. Het gehele project, genaamd Martena Zathe, ging 1 maart om 10.00 uur officieel van start met de onthulling van het bouwbord aan de Martenawei. Het project moet eind 2022 zijn afgerond.

Koarnjum

Openbaar toegankelijk

Stichting Martenastate is beheerder van het landgoed waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de vijftiende eeuw. Het landgoed omvat een openbaar toegankelijk landschapspark met een zeer rijke variatie aan stinzenplanten, de state uit 1899, een koetshuis, ornamenten, een natuurkampeerterrein en de Túnmanswente, die wordt uitgebaat als ‘bêd en brochje’ en theetuin.

Uitbreiding

De verkrijging van de boerderij en het perceel en de realisatie van de voorgenomen restauratie is mede mogelijk gemaakt door de heer en mevrouw Willem van Riemsdijk en Trudy van Riemsdijk - Zandee. Het echtpaar heeft onder meer een grote voorliefde voor historisch belangrijke stinzenflora en buitenplaatsen in Fryslân en woont sinds enkele jaren in het monumentale Doktershûs in Stiens.

Restauratie

Het boerenerf was bij de overdracht nog volledig bebouwd. Inmiddels zijn de grote ligboxstal en enkele overige bijgebouwen gesloopt en zullen de betonnen vloeren worden verruild voor een kleurrijk bloemenveld. Aannemingsmaatschappij Friso B.V. (vestiging Leeuwarden) gaat in opdracht van Stichting Martenastate op 1 maart beginnen met de restauratie van de boerderij en het koetshuis. In de boerderijschuur uit 1864 komen twee huurwoningen tot stand. De ‘trochreed’ in de schuur blijft open en kan bij gelegenheden gebruikt worden. Het voorhuis dat in 1939 werd gebouwd, wordt ook gerenoveerd. Alle wooneenheden worden voorzien van combi brine/water-warmtepomp in combinatie met ingebouwde warmwater-boiler.

Verbinding

Het koetshuis zal na restauratie gebruikt worden voor bijeenkomsten, onder meer voor educatieve doeleinden. De bloemenweide wordt voorzien van meerdere wandelpaden die aansluiten op het landschapspark. Met een ontwerp van een brug door beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer wordt de verbinding tussen het nieuwe wandelgebied en het historische park verbijzonderd. Dwars over het boerenerf liep vroeger de doorgaande weg van Koarnjum naar Britsum. Die wordt straks geaccentueerd door een bomenrij met aan te planten inheemse soorten. Bij de entree aan weerszijden worden twee hommeies geplaatst, die traditioneel de toegang tot een erf markeerden. Deze worden ook ontworpen door Leemeijer en vormen met de brug een totaalkunstwerk.

Duurzame elementen

Naast de bloemenweide met een grote mate van biodiversiteit, wordt het boerenerf voorzien van meerdere duurzame elementen, zoals een wadi voor de opslag van regenwater en passend parkmeubilair.


Betrokken partijen:

Nieuwsberichten

Ingrijpende restauratie Martena Zathe Koarnjum zichtbaar tijdens Open Monumentendag september

Ingrijpende restauratie Martena Zathe Koarnjum zichtbaar tijdens Open Monumentendag september

KOM KIJKEN : Restauratie Martena Zathe Koarnjum geopend tijdens Open Monumentendag 10 september