Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Helix Wageningen nieuwbouw
Project Helix Wageningen nieuwbouw
Partners Wiegerinck Architecten
Sector
werkenlerenindustriebouw
Opdrachtgever Wageningen University & Research Centre
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon n.v.t.
werkenlerenindustriebouw

Helix Wageningen nieuwbouw

Op de campus van Wageningen staat sinds 2016 het nieuwe onderzoeksgebouw en laboratorium voor de Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG). Het gebouw heeft haar naam ‘Helix’ te danken aan de DNA-structuur van eiwit, een helixachtige vorm die in het gebouw terug komt. De nieuwbouw is in opdracht van Wageningen University & Research Centre door Aannemingsmaatschappij Friso in samenwerking met Lammerink Installaties gerealiseerd.

Stippeneng 4, Wageningen
Hoogste punt

Hoogste punt

11 juni 2014
BVO

BVO

15.000 m²
Bouwperiode

Bouwperiode

2013 - 2015

Onderzoekscentrum en laboratorium

Een uniek ontwerp

Het gebouw van zo’n 15.000 m² bruto vloeroppervlakte is een hypermodern gebouw geworden met technische hoogstandjes en aandacht voor het milieu. Het biedt onderdak aan de leerstoelgroepen van Humane Voeding en Scheidkunde van het departement Agrotechnologie en Voeding. Het ontwerp bestaat uit ruimten voor studenten en medewerkers voor onderzoek en onderwijs in de vorm van laboratoria en werkplekken. Het gebouw heeft haar naam te danken aan de structuur van DNA: de dubbele helix. Deze vorm kenmerkt zich aan de om elkaar draaiende strengen. Dit komt terug in het gebouwontwerp in de vorm van vier hoge atria die om een centrale kern heen draaien. In deze atria zijn ontmoetings- en vergaderruimtes gerealiseerd.

Virtueel bouwen zorgt voor verkorte bouwtijd

Door het toepassen van de zelfontwikkelde ‘kwadrantbouwmethode’ lukte het Friso om de bouwtijd van het gebouw aanzienlijk te verkorten. Werd een project vroeger nog met pen en papier voorbereid, tegenwoordig wordt steeds meer geautomatiseerd. Bij de bouw van Helix werd gebruik gemaakt van BIM. Arnold Pit, werkorganisator en BIM-specialist van Friso licht de voordelen van digitale engineering toe: “Voor de bouw van start ging hebben we extra tijd ingeruimd het proces digitaal voor te bereiden. We stelden een BIM-model op en koppelden dat vervolgens aan de 4D-planning. Zo ontstond een film waarop de gehele bouw virtueel gemaakt was. Door deze film konden we het tekenwerk controleren. Ook werd zichtbaar of alle elementen in de goede fase ingepland waren, konden we vooraf zien of alles zou passen en werden tijdig de juiste veiligheidsmaatregelen getroffen. We hebben bewust de tijd genomen om dit proces goed uit te kunnen voeren. Door te investeren in de engineering hebben we de bouwtijd flink kunnen verkorten.”

Samen knelpunten vooraf analyseren

Een ander voordeel van het bouwen volgens de kwadrantmethode is dat knelpunten vroegtijdig in beeld gebracht konden worden. “De uitdaging van dit project zat hem vooral in de installaties. De technische ruimte was krap, zodat we vooraf goed moesten passen en meten om alles erin te kunnen krijgen. Samen met installateur Lammerink Installaties hebben we in het voortraject de mogelijke knelpunten geanalyseerd en verholpen. Doordat we vroegtijdig goede afspraken konden maken kon de bouw vlekkeloos verlopen.” Eén van de knelpunten die tijdig in beeld kwamen was de onderstempeling van de breedplaatvloeren. Door in het BIM-model de onderstempeling mee te nemen, lukte het het hoofdtracé voor de installaties vrij te houden. Hierdoor konden de werkzaamheden van de installateur doorgang vinden. “In feite hebben we dit project voor een groot deel met de computer gebouwd. De bouwdirectie was enthousiast over deze manier van bouwen. Zij werden tijdens de bouwvergaderingen op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en vonden het interessant om op deze manier de bouw te kunnen volgen.” besluit Pit zijn verhaal.