Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Eysingahuis Leeuwarden verbouw
Project Eysingahuis Leeuwarden verbouw
Partners Onbekend
Sector
kunst en cultuur
Opdrachtgever Vereniging Hendrick de Keyser
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Douwe Offringa
kunst en cultuur

Eysingahuis Leeuwarden verbouw

In opdracht van vereniging Hendrick de Keyser voerde Jurriëns Noord diverse werkzaamheden uit aan het Eysingahuis in Leeuwarden.

Koningsstraat 25, Leeuwarden

Eysingahuis in Leeuwarden in ere hersteld

In 2016 startte Aannemingsmaatschappij Friso met de eerste restauratiewerkzaamheden aan het Eysingahuis in Leeuwarden. Het rijksmomument uit de 16de eeuw werd in deze eerste fase grondig aangepakt waarbij met name de oude stijlkamers op de begane grond in ere hersteld zijn. In 2017 zette Jurriëns Noord (onderdeel van Friso Bouwgroep) deze werkzaamheden voort op o.a. het binnenplein. Afgelopen maanden werden de laatste schilder-, timmer- en behangwerkzaamheden verricht, waarmee het eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser weer geheel zijn eigen allure terug kreeg.

Van chic woonhuis tot museum

Het oude herenhuis kent een rijke historie. In 1781 werd het huis met enkele aangrenzende panden verbouwd en samengevoegd tot een L-vormig pand. Later in 1806 werden de twee panden opnieuw verbouwd tot een blokvormig pand met kroonlijst en risaliet in een Lodewijk XVI-stijl. In de periode 1895 - 1907 werd het gebouw uitgebreid met enkele naastgelegen panden in neo-renaissancestijl. Tot in het 4e kwart van de 19de eeuw was het pand in gebruik als chic woonhuis. Daarna is het huis in 1879 verkocht aan het Provinciaal Friesch Genootschap ter Beoefening van Friesche Geschied-, Oudheid- en Taalkunde. In 1881 opende het Fries Museum haar deuren in het Huis Van Eysinga. Eind 19de eeuw werd het museum uitgebreid met de naastgelegen gebouwen aan zowel de Turfmarkt als de Koningsstraat rondom de binnenplaats. In 2013 realiseerde Friso Bouwgroep samen met BAM en Koopmans op het Zaailand in Leeuwarden een nieuw onderkomen voor het Fries Museum. De ruimtes in het Eysingahuis kwamen hierdoor leeg te staan, waarna het werk overgedragen aan monumentenorganisatie Vereniging Hendrick de Keyser.


Herbestemming met allure

Na het vertrek van het Fries Museum is de restauratie en herbestemming uitgevoerd. Hierbij is de oorspronkelijke structuur van de bouwdelen zoveel mogelijk hersteld. Nu het Eysingahuis weer in ere hersteld is worden de stijlkamers, de gehele beletage, het trappenhuis en het souterrain op de begane grond opengesteld voor publiek als semi-openbare museale ruimtes. Op de verdiepingen zijn 5 huurappartementen gerealiseerd. Daarnaast is er een kantoorruimte met diverse ruimtes voor lezingen en vergaderingen. Deze ruimtes worden samen met de keukens in het souterrain verhuurd door monumentenvereniging Hendrick de Keyser.