Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Energy Academy Groningen nieuwbouw
Project Energy Academy Groningen nieuwbouw
Partners Koopmans Bouwgroep, ENGIE, ARUP, Broek Bakema
Sector
werkenleren
Opdrachtgever Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon Klaas Dijkstra
werkenleren

Energy Academy Groningen nieuwbouw

In recordtempo is één van de meest duurzame onderwijsgebouwen van Nederland ontstaan op de Zernike Campus Groningen: de Energy Academy (EA). In een bouwtijd van slechts 18 maanden hebben bouwcombinatie Friso-Koopmans en ENGIE een uniek en multifunctioneel gebouw gerealiseerd voor de Rijksuniversiteit Groningen (hierna: RUG). Een ambitieus bouwproject en een inspirerende omgeving gemaakt voor organisaties die zich inzetten voor de transitie naar duurzame energie.

BREEAM-award 2017 in categorie Mixed Use & Other

Nijenborgh 6, Groningen
Hoogste punt

Hoogste punt

maart 2016
BVO

BVO

ca. 13.000 m²
Bouwperiode

Bouwperiode

2015 - 2016

Duurzaam onderwijsgebouw voor Energy Academy Groningen

Veiligheid boven korte bouwtijd


Tijdens de bouw van de Energy Academy Europe speelden veiligheid en kwaliteit een belangrijke rol. Martin Kranenborg, projectmanager van de RUG vertelt: “De bouwtijd was extreem kort voor zo’n groot project. Daarnaast was het een bouw met een hoge moeilijkheidsgraad. Het risico op ongevallen neemt daardoor toe.” De opdrachtgever, de RUG, heeft vanuit het oogpunt van veiligheid de opleveringsdatum zelfs verschoven. “Er zouden op een gegeven moment teveel mensen op de bouw aanwezig zijn. Daardoor kwam de veiligheid in het geding. We zijn blij dat we wat extra tijd hebben genomen.” licht Kranenborg deze ongebruikelijke beslissing toe.

Bouwen in een levendige omgeving


De Energy Academy is gebouwd op de Zernike Campus. Een bruisende omgeving, waar constant 20.000 studenten en medewerkers aanwezig zijn. En dat op een relatief klein oppervlak. “In zo’n geval gaat veiligheid verder dan alleen de bouwplaats. Ook met de omgeving moesten we rekening houden. Zo is er een vaste opstelplaats voor de bouwkranen geweest en werden tijdig maatregelen getroffen om de verkeersveiligheid te kunnen garanderen,” vertelt Appe van der Veen, projectmanager toezicht van de RUG. Voor aanvang van de werkzaamheden is in opdracht van de gemeente een veiligheidsrapportage gemaakt. Deze is meegenomen tijdens de bouw. “Door goed samen te werken met alle betrokkenen is de bouwperiode van 18 maanden zonder incidenten doorstaan. Dat is zeker ook te danken aan de inzet van de uitvoerder en de bouwvakkers. Zij zijn immers de belangrijkste schakel als het gaat om veiligheid op en om de bouwplaats.”

Extreem duurzame oplossingen


De Energy Academy is een extreem duurzaam gebouw. Het gebruik van fossiele brandstoffen en andere vervuilende oplossingen is niet meer van deze tijd, dat weten ze bij de Energy Academy natuurlijk maar al te goed. Het gebouw heeft wat dat betreft een voorbeeldfunctie gekregen. Niet gek dus, dat het gebouw het hoogste certificaat op duurzaamheidsprestaties gekregen heeft. Het gebouw behoort tot de zogenaamde BREEAM Outstanding-klasse. Het is niet voor niets één van de meest duurzame onderwijsgebouwen van Nederland.

Frisse lucht op de juiste temperatuur zonder energie


De ‘zonneschoorsteen’ in combinatie met de binnentuin en een labyrint onder het gebouw zorgen voor een natuurlijke ventilatie. De zonneschoorsteen bovenaan het gebouw is een warme plek die luchtstroming aantrekt. De lucht komt onderin het gebouw binnen en stroomt langzaam door een lang gangenstelsel (labyrint) onder het gebouw, waar aardwarmte (in de winter) en -koeling (in de zomer) zorgt voor een aantrekkelijk binnenklimaat. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten en het bewateren van de planten. De zonnepanelen op het dak leveren energie. Ook aan haar directe ecologische omgeving levert het gebouw een duurzame bijdrage. Een speciale faunatoren en faunavriendelijke begroeiing zorgen voor een aantrekkelijke nest- en schuilomgeving voor bijvoorbeeld vleermuizen en gierzwaluwen, maar ook voor vlinders en bijen. Bloemrijke grasstroken in de omgeving trekken insecten, die ook weer als voedsel dienen voor de vogels en vleermuizen.

Aardbevingsveilig


Bovendien is de Energy Academy het eerste grote aardbevingsveilige gebouw dat in Groningen gebouwd is. “Veiligheid en kwaliteit gaan voor dit gebouw verder na de bouwperiode.” vertelt Kranenborg, projectmanager van de RUG. “Voordat de bouw startte, golden nog andere regels op het gebied van aardbevingsbestendig bouwen. Daardoor zijn er details toegepast die anders niet toegepast zouden worden. Dat heeft constructief wel wat voeten in de aarde gehad. Zo moest er speciale wapening gebruikt worden en is er meer beton en staal toegepast dan oorspronkelijk het plan was. Friso-Koopmans heeft hierin goed geadviseerd en samen met de constructeur gezorgd voor een onderwijsgebouw dat aardbevingsveilig is.”

Energie van de toekomst


In november 2016 hebben de verschillende partijen hun intrede gemaakt in het prachtige gebouw. Dit zijn het onderzoeksinstituut Energy and Sustainability Research Insitute Groningen (ESRIG), medewerkers en studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Energy Academy Europe, Energy Valley en het Energy Delta Institute. Samen werken zijn aan de transitie richting de energie van de toekomst.