Cocoon in Drachten levert opslagruimte die gebruikt wordt als opslag van onderdelen voor LNG tankers. LNG staat voor ‘Liquefied Natural Gas’: aardgas dat zo koud is dat het vloeibaar wordt. In 2012 mocht Aannemingsmaatschappij Friso de bestaande hal realiseren. Over een uitbreiding voor in de toekomst werd toen ook al enigszins gesproken. Zo kwam het dat Aannemingsmaatschappij Friso benaderd werd om deze uitbreiding ook te mogen gaan bouwen.
Eén centrale opslag vloeibaar aardgas
LNG is in Europa erg populair en maakt dat er een behoefte is aan één centrale locatie als opslag. Deze centrale locatie is Drachten geworden. Hier vind je niet alleen onderdelen van LNG-tanker, maar ook andere onderdelen die slechts voor een korte tijd opgeslagen moeten worden zoals delen van windmolens, reservedelen voor de petrochemische industrie etc. De buitenruimte in Drachten is zo’n 8000 m² groot. De onderdelen die buiten liggen worden ingepakt met het speciale ‘mothballing’ systeem. Binnen in de hal is er een opslag van 1200 m² die afgedicht is met Cocoon en daardoor luchtdicht met een luchtvochtigheid beneden de 35% is, waardoor alle materialen in originele staat blijven. Cocoon is een revolutionair coatingproduct: een hoogwaardige, spuitbare kunststof die ruim een halve eeuw geleden is ontwikkeld.
Indeling van de hal
Tegen de bestaande hal (links op de afbeelding) is een uitbreiding van zo’n 1400 m² gerealiseerd. Hier is het gehele omhulsel gerealiseerd: de vloeren, de wanden en het dak. Dit is in zijn geheel aangesloten op de bestaande hal. Daarnaast is er in de hal op de begane grond een sanitaire ruimte met toiletgroep gerealiseerd, is er een technische ruimte en een opslag voor gevaarlijke stoffen bijgebouwd. Op de eerste verdieping is een kantine en een grote opslagruimte gerealiseerd. De opslag voor verpakte gevaarlijke stoffen (de zogenoemde PGS 15-ruimte) heeft rondom een opstaande rand van 20 cm gekregen, zodat er een drempel ontstaat waarbij gevaarlijke stoffen (vloeistoffen) niet verder het gebouw in kunnen komen. Deze PGS 15-ruimte moest voldoen aan meerdere regels, zoals o.a. 60 minuten brandwerendheid en vluchtroute. Tijdens de bouw is de bestaande hal in gebruik gebleven.
Betrokken partijen:
Grondverzet: Van der Wiel Drachten – Infrastructuur, Milieu en Transport
Installaties: Reekers Installatiebedrijf Easterlittens
Staalconstructie, dak- en wandbeplating: Bijkon Staal- en Systeembouw Harkema
Constructeur: EconStruct Leeuwarden