Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Nieuwbouw 112 meldkamer Apeldoorn
Project Nieuwbouw 112 meldkamer Apeldoorn
Partners Zie betrokken partijen
Sector
werken
Opdrachtgever Nationale Politie te Rotterdam
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Projectleider Arnold Boersma
werken

Nieuwbouw 112 meldkamer Apeldoorn

In opdracht van Nationale Politie- Rotterdam bouwde Aannemingsmaatschappij Friso de nieuwe meldkamer van Oost-Nederland in Apeldoorn. Dag en nacht werken politie, ambulance en brandweer hier samen om noodoproepen te beantwoorden.

Europaweg 79, Apeldoorn
Hoogste punt

Hoogste punt

26 oktober 2021
BVO

BVO

5668 m²
Bouwperiode

Bouwperiode

2021 - 2022

Gecombineerde huisvesting

In het transitieakkoord is vastgesteld één Landelijke Meldkamerorganisatie (LMO1) te vormen met maximaal tien meldkamerlocaties. Apeldoorn is voor Oost-Nederland aangewezen als één van de tien meldkamerorganisaties. De huidige meldkamerlocaties in Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen en Hengelo zijn na de bouw samengevoegd tot één centrale meldkamer. De nieuwe meldkamer is gebouwd op het perceel naast de huidige meldkamer aan de Europaweg 79 in Apeldoorn. Vanaf 2022 werken politie, brandweer en ambulancediensten samen in dit nieuwe onderkomen. Meldkamer Apeldoorn heeft daarmee één van de grootste 112-meldkamers van Nederland met een verzorgingsgebied van vijf veiligheidsregio’s.

Toekomstbestendig gebouw

In het ontwerp van het nieuwe gebouw is rekening gehouden met verschillende zoneringen van gebruikersgroepen (LMO, politiediensten en bezoekers/publiek) en verschillende beveiligingszoneringen. Het binnenklimaat, de verlichting en akoestiek waren belangrijke randvoorwaarden voor de toekomstige gebouwgebruikers. Daarnaast waren 24-uurs gebouwgebruik en de gebouwbeveiliging belangrijke aandachtspunten. Het gebouw heeft een bijzonder architectonisch ontwerp: een uitkragende staalconstructie met betonvloeren, veel transparante geveldelen en een cascaderend atrium.

Energieneutrale meldkamer

De werkzaamheden bestonden voornamelijk uit infra-, bouwkundige- en installatiewerkzaamheden. Het gebouw is volgens de meest actuele energieneutrale eisen gebouwd. Zo liggen er zonnepanelen op het dak en op het parkeerterrein. Ook zijn er in laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen voorzien. Dankzij een lichte staalconstructie zijn de meldkamervloer en alle kantoren vrij indeelbaar. Het gebouw heeft veel glas en een ruim atrium met veel daglicht en een mooi uitzicht over het Van Gelderpark en de groene omgeving.

Planning

Eind februari 2021 is gestart met de bouw en het ontgraven en heien van de fundering. Daarna zijn alle telefonie- en ICT-installaties geïnstalleerd en werden centralisten bijgeschoold om in de nieuwe omgeving te werken. Eind 2022 is de nieuwe meldkamer in gebruik genomen.

Meer weten over dit project?

Lees hier het interview met Marco Haagen, senior projectmanager van de Nationale Politie en projectleider Arnold Boersma.
Het interview is gepubliceerd in het bedrijfsmagazine 2022 van Friso Bouwgroep.

Betrokken partijen:

Installateurs: Lammerink Installatiegroep
Architect: Cepezed
Ingenieur: Ingenieursbureau Nelissen
Landschaparchitect: BoschSlabbers

Nieuwsberichten

Bouw grootste meldkamer van Nederland bereikt hoogste punt

Lees meer

Architect Cepezed over realisatie grootste Meldkamer Apeldoorn

Lees meer

Laat je rondleiden door de grootste meldkamer van Nederland [aflevering 1/3]

Lees meer

Laat je rondleiden door de grootste meldkamer van Nederland [aflevering 2/3]

Lees meer