Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Bouwen aan één van de grootste 112-meldkamers van Nederland

02 maart 2021

Bouwen aan één van de grootste 112-meldkamers van Nederland

In opdracht van Nationale Politie- Rotterdam bouwt Aannemingsmaatschappij Friso aan een nieuwe meldkamer in Apeldoorn. De meldkamer is ontworpen door architectenbureau Cepezed uit Delft. Eind februari is Friso Bouwgroep  gestart met de bouw en naar verwachting wordt het project in mei 2022 opgeleverd.

Gecombineerde huisvesting

In het transitieakkoord is vastgesteld één Landelijke Meldkamerorganisatie (LMO1) te vormen met maximaal tien meldkamerlocaties. Apeldoorn is voor Oost-Nederland aangewezen als één van de tien meldkamerorganisaties. De huidige meldkamerlocaties in Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen en Hengelo worden na de bouw samengevoegd tot één centrale meldkamer. De nieuwe meldkamer wordt gebouwd op het perceel naast de huidige meldkamer aan de Europaweg 79 in Apeldoorn.

Vanaf 2022 werken politie, brandweer en ambulancediensten dan samen in dit nieuwe onderkomen. Meldkamer Apeldoorn krijgt daarmee één van de grootste 112-meldkamers van Nederland met een verzorgingsgebied van vijf veiligheidsregio’s.

Toekomstbestendig gebouw

In het ontwerp van het nieuwe gebouw is rekening gehouden met verschillende zoneringen van gebruikersgroepen (LMO, politiediensten en bezoekers/publiek) en verschillende beveiligingszoneringen. Het binnenklimaat, de verlichting en akoestiek zijn belangrijke randvoorwaarden voor de toekomstige gebouwgebruikers. Verder zijn 24-uurs gebouwgebruik en de gebouwbeveiliging belangrijke aandachtspunten. Het gebouw heeft een bijzonder architectonisch ontwerp: een uitkragende staalconstructie met betonvloeren, veel transparante geveldelen en een cascaderend atrium.


Energie neutrale meldkamer

De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit infra-, bouwkundige- en installatiewerkzaamheden. Het gebouw zal volgens de meest actuele energie neutrale eisen gebouwd worden. Zo komen er zonnepanelen op het dak en op het parkeerterrein. Ook wordt er in laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen voorzien. Dankzij een lichte staalconstructie zijn de meldkamervloer en alle kantoren vrij indeelbaar. Het gebouw heeft veel glas en een ruim atrium met veel daglicht en een mooi uitzicht over het Van Gelderpark en de groene omgeving.

Planning

Eind februari is Aannemingsmaatschappij Friso gestart met de bouw en het ontgraven en heien van de fundering. Volgens planning is het gebouw in mei 2022 gereed. Daarna worden alle telefonie- en ICT-installaties geïnstalleerd en worden centralisten bijgeschoold om in de nieuwe omgeving te werken. Eind 2022 zal de nieuwe meldkamer volledig operationeel zijn.