Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact

Verduurzaming

Een goed woonklimaat zorgt voor meer woongenot. Door je woning te verduurzamen zorg je voor een gezonde leefomgeving en meer comfort, spaar je het milieu én krijg je een lagere energienota. Friso is ervaren in het uitvoeren van omvangrijke verduurzamings- en kwaliteitsverbeteringstrajecten voor woningbouwcorporaties. Zowel woningen die bewoond worden, als zogenaamde mutatiewoningen die tijdelijk leeg staan.

"Door te isoleren vergroot je het wooncomfort én bespaar je op de energiekosten."

Waarom woningen verduurzamen?

Geen tocht of koude voeten meer én geld over? Dat kan! Door woningen te verduurzamen bespaar je energie en geld. Verduurzamen zorgt voor minder CO2-uitstoot en is dus goed voor het milieu. Ook wordt het wooncomfort vergroot én, goed voor particuliere woningeigenaren, de waarde stijgt. Een goed geïsoleerde woning is niet vochtig. De bewoners hebben ook geen last van schimmel in de woning meer.


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Hoe kan je een woning verduurzamen?

Verduurzamen kan op verschillende manier. Woningen kunnen duurzamer gemaakt worden door te investeren in technische toepassingen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een energiezuinige cv-ketel en andere energiezuinige installaties en apparaten. Isoleren van vloeren, wanden en dak en het aanpassen van de beglazing zijn goede manieren om woningen te verduurzamen en leveren flink milieuwinst op. Welk isolatiemateriaal je gebruikt is afhankelijk van de situatie. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken, isolatiewaarde en voor- en nadelen. Friso adviseert hier graag over. De isolatiewaarde wordt vaak uitgedrukt in de Rc-waarde.

Soorten isolatie

Isoleren kan met organisch materiaal, zoals kurk, vlas, hennep, papier-cellulose, houtvezel en schapenwol. Maar ook met andere isolatiematerialen, zoals glaswol, steenwol, cellenbeton en foamglas en kunststof isolatiematerialen, zoals PUR, PIR, Polystyreen, Thermokussens.

Dakisolatie

Warme lucht stijgt op. Als een dak niet geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren. Het kost dan ook meer energie om de woning op te warmen. Door het dak te isoleren kan flink op het gasverbruik bespaard worden. Hoeveel besparing dakisolatie oplevert is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat je kiest. Ook stookgedrag en specifieke kenmerken van de woning zijn hierop van invloed.

Zoldervloer isoleren

Er zijn verschillende manieren, materialen en technieken om een dak te isoleren. Isolatie kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Dat laatste is vaak het goedkoopst. Welke methode voor een woning het meest geschikt is, hangt af van de dakopbouw. Bij een zolder zonder vaste trap kan volstaan worden met het isoleren van de zoldervloer. Dat is eenvoudiger, sneller en goedkoper dan dakisolatie.

Hoe kan ik mijn gevel of spouwmuur isoleren?

Via de gevel van de woning kan veel warmte verloren gaan. Wanneer de gevel van de woning goed geïsoleerd is wordt de kans op vochtproblemen kleiner. Een huis wordt een stuk comfortabler en het blijft warmer, waardoor stookkosten lager zijn. Er zijn verschillende manieren om de buitenmuur te isoleren. Zo kunnen wij er isolatiemateriaal tegenaan plaatsen (aan de buitenkant). Ook kunnen wij de spouwmuur isoleren door er isolerend materiaal in te blazen. Naast de kou, worden ook geluiden buiten gehouden. ‘s Zomers blijft een goedgeïsoleerde woning langer koel!

Welke voordelen heeft isolerende beglazing?

Isolerende beglazing heeft veel voordelen. Door de betere geluidsisolatie en de grotere inbraakveiligheid is een huis dat isolatieglas heeft veel comfortabeler. Bovendien gaat er minder warmte verloren via dubbel glas en is dewoning sneller op temperatuur. Er zijn verschillende soorten isolerende beglazing, bijvoorbeeld: gewoon dubbel glas, Hoog Rendement-glas (HR++), verbeterd HR++-glas en Triple Glas. De laatste en duurdere optie, bespaart al snel enkele honderden euro’s per jaar.

Isolatie van de vloer of bodem

Het isoleren van de vloer van de begane grond of de bodem van de kruipruimte, is effectief en vrij eenvoudig. De energiebesparing is vaak aanzienlijk. Daarnaast wordt het wooncomfort vergroot, doordat de temperatuur op peil blijft en er minder vocht ontstaat. Is de kruipruimte onder uw woning meer dan 35 centimeter? Dan kan deze op de volgende manieren geïsoleerd worden:

  1. het isoleren van de onderkant van de vloer
  2. het isoleren van de bodem van de kruipruimte
  3. het isoleren van de bodem en de muren van de kruipruimte.

Bij een betonvloer wordt vaak gekozen voor PUR-isolatie. Deze wordt tegen de betonvlier aan gespoten. Bij een houten vloer gaat de voorkeur uit naar isolatie met Drowa-chips of Isolatieparels. Een alternatief is isoleren met luchtzakken (TonZon). Is er geen kruipruimte, dan kan ervoor gekozen worden de bestaande vloer te verwijderen en een nieuwe, geïsoleerde vloer, aan te brengen. Het voordeel hiervan is dat direct vloerverwarming aangebracht kan worden. Vloerverwarming is een lage temperatuurverwarming die uitstekend gecombineerd kan worden met een zonneboiler of een warmtepompsysteem.

Is het mogelijk om de vloer op te hogen? Dan is het een optie om een isolatielaag over de bestaande vloer aan te brengen. Houd daarbij wel rekening met bestaande deuren en kozijnen. Het kan zijn dat die dan aangepast moeten worden.

Isoleren = Ventileren

Hoe beter een woning geïsoleerd wordt, hoe belangrijker het wordt om de woning goed te ventileren. Dat kan door de ramen regelmatig open te zetten. Bij voorkeur op momenten dat er niet of weinig verwarmd wordt in de woning, zoals ‘s nachts. Mechanische ventilatie is ook een goede manier om uw woning te voorzien van verse lucht. De meest vernieuwende manier om uw woning te ventileren is door gebruik te maken van een balansventilatiesysteem met warmte-terugwin. Deze regelt de aan- en afvoer van lucht zo dat de uitgaande warme lucht, de inkomende koude lucht alvast voorverwarmd. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van sensoren om bijvoorbeeld het CO²-gehalte of luchtvochtigheid te meten. Het ventilatiesysteem bepaalt dan zelf hoeveel er afgezogen moet worden.

Zelf doen of uitbesteden?

Isoleren is vakwerk. Vaak komt er meer bij kijken dan alleen het aanbrengen van isolatiemateriaal. Onjuist geïsoleerde woningen kosten juist meer dan ze opbrengen. Wanneer bijvoorbeeld dakisolatie niet goed wordt aangebracht onstaat er een vochtprobleem, daardoor kan het dak gaan rotten. Laat je dan ook goed adviseren of laat het werk uitvoeren door een erkend bouwbedrijf.

Terug naar overzicht

Projecten

67 woningen Haaksbergen onderhoud en verduurzaming

67 woningen Haaksbergen onderhoud en verduurzaming

Doorlopende verduurzamingswerkzaamheden Enschede

Doorlopende verduurzamingswerkzaamheden Enschede

51 woningen Losser verduurzaming en groot onderhoud

51 woningen Losser verduurzaming en groot onderhoud